Kiedy i jak dokarmiać ptaki zimą? Należy przestrzegać kilku zasad. Znajdziemy je na plakatach i ulotkach informacyjnych przygotowanych przez miejskie Biuro Ochrony Środowiska.

Dokarmiając ptaki trzeba przestrzegać kilku podstawowych zasad. Są to m.in.:

  • ptaki należy dokarmiać tylko podczas mrozów i/lub śniegu, regularnie i aż do nastania odwilży;
  • gdy rozpoczniemy dokarmianie, nie należy go zaprzestawać;
  • pokarm powinno się wykładać w czystych miejscach, a niezjedzone i zalegające resztki usuwać – gnijąc, mogą stać się siedliskiem bakterii;
  • podawać trzeba naturalny i świeży pokarm, np. łuskane ziarna słonecznika. Chleb lub resztki ze stołu (słone, doprawione dania) mogą ptakom zaszkodzić;
  • należy wystawiać świeża wodę.

Jeżeli nie możemy przestrzegać powyższych zasad, to lepiej nie dokarmiać wcale.

Warto również poznać ptasie przysmaki. Inne „potrawy” będą smakować szczygłom czy wróblom (nasiona dyni, łuskany słonecznik, owies), a inne sikorkom czy dzięciołom (kawałki słoniny, nasiona rzepaku).

Wszystkie te podstawowe zasady znalazły się na plakatach i ulotkach informacyjnych zatytułowanych „Jak mądrze dokarmiać ptaki zimą, aby im nie szkodzić?”. Przygotowane przez Biuro Ochrony Środowiska Urzędu m.st. Warszawy materiały trafią za pośrednictwem dzielnic m.in. do szkół, lecznic weterynaryjnych, a także do spółdzielni i wspólnot mieszkaniowych. Znaleźć je będzie można również w siedzibach organizacji pozarządowych zajmujących się awifauną oraz na komisariatach straży miejskiej.